Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ο Θανάσης από Αυστραλία είπε:

                                              Ένα σχόλιο:  του Θανάση από Αυστραλία       


Αγαπητέ κ. Δημόπουλε, 
                 Λέτε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για την συμμετοχή Μπασταίων στην Επανάσταση του 1821. 
                Πρώτον, υπάρχει στα μητρώα του Αρχείου Αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης αγωνιστής από το χωριό Μπάστα με το όνομα Γεώργιος Μπαστιώτης (περιοδικό Ηλειακά τεύχος ΚΗ' 1978).
              Δεύτερον, βάσει εγγράφου που βρίσκεται στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας(Βιβλιοθήκη της Βουλής), υπάρχει ο αγωνιστής Αντρίκος Μπαστιώτης από την επαρχία Γαστούνης, ο οποίος προβιβάζεται σε υποχιλίαρχο το 1825. Μου φαίνεται θα είναι ο ίδιος που υπογράφει το 1824 με το όνομα Αντρίκος ως δημογέροντας του χωριού Μπάστα σε αναφορά των δημογερόντων της Ηλείας (πλην του Πύργου) στην τότε Προσωρινή Υπερτάτη Διοίκηση. (Ηλειακά τεύχος ΛΗ' 1980 και Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχείο Βλαχογιάννη).
 
                                 Να 'στε καλά. 
                                          Θανάσης από Αυστραλία




Απάντηση από το Θεόδωρο Δημόπουλο.


         
         Αγαπητέ Θανάση 
         Καλοδεχούμενη η συμβολή σου στην ανίχνευση της ιστορίας του μικρού χωριού Μπάστα (τώρα Κρυονέρι Αρχαίας Ολυμπίας). Οι παρατηρήσεις σου ενσωματώνονται στις προσπάθειες να φωτιστεί το παρελθόν του μικρού μας  χωριού .
       Για τον Γεώργιο Μπαστιώτη δεν έχει ακουστεί μέχρι τώρα στο χωριό κάποια παράδοση. Για τον «καπετάν  Αντρίκο», όμως, υπάρχει ισχυρότατη παράδοση στο χωριό. Ο τρισέγγονος του, Αντρέας κι αυτός, λέει και ξαναλέει με καμάρι, για το σπουδαίο πρόγονό του. Κι όχι μόνο ο απόγονος μιλάει για τον «τσαούς Αντρέα», όπως  τον λένε οι πιο παλιοί, αλλά κι όλα σχεδόν τα Μπαστιωτόπουλα.  Απ’ αυτόν ονομάστηκαν, «Ανδρικόπουλοι», οι απόγονοί του. Πριν είχαν άλλο επώνυμο. Κάτι ακούγεται για Βουρλέγκας ή Μουρλούκος. Η ρούγα που μένουν οι απόγονοί του καπετάν Αντρέα, ακόμα τη λένε «Βουλεγκόρουγα/αίικα ή κάτω ρούγα. 
        Για το επώνυμο «Μπαστιώτης» και των δύο Μπασταίων αγωνιστών του σπουδαιότερου αγώνα της νεώτερης Ελλάδας,  πρέπει να πούμε πως τέτοιο επώνυμο δεν υπάρχει στο χωριό, απ’ όσα ξέρουμε μέχρι τώρα. Ίσως οι δύο αγωνιστές να ήσαν αδέρφια και να ανέφεραν σαν επώνυμο τους το όνομα του χωριού της καταγωγής τους. Κι ο Μήτσιος (Δημήτριος) ο Τσεκούρας,  στη Ζάκυνθο που κατέφυγε, μετά το ντουφέκισμα του Αγά του χωριού, πήρε το επώνυμο: Μπάστας. Σύμφωνα με καταμέτρηση που έγινε στον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ, στη Ζάκυνθο υπάρχουν περισσότεροι από 200 με το επώνυμο «Μπάστας/α». Μπασταίοι Ζακυνθινοί, έχουν επισκεφθεί το χωριό του σπουδαίου πρόγονού τους.
       Οι Μπασταίοι και τα Μπαστιωτόπουλα σε ευχαριστούν και με ιδιαίτερη χαρά  ενσωματώνουμε και κάθε άλλη συμβολή από τις έρευνές σου.
        Τα καλύτερα για σένα.


                                                Δημόπουλος Θεόδωρος, εκπαιδευτικός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου