Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Γράφουν, μιας και τα Scripta manent






 -----Original Message-----
From:  Νικολέτα Νταγκούλη[daletaboo@yahoo.gr]
Sent: Κυρ 29/1/2012 10:06 μμ
To: dimopulosth@sch.gr
Subject:

          Κύριε Δημόπουλε, καλησπέρα. 
          Είμαι η Νταγκούλη Νικολέτα του Θεοδώρου, η κόρη της Βαρβάρας. Παρακολούθησα το site που έχετε φτιάξει για το χωριό μας και μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικό από άποψης ιστορίας. 
         Όμως θα ήθελα να αναρτηθούν και άλλες φωτογραφίες, όπως είχατε πριν αρκετό καιρό, που τώρα δεν τις βλέπω. Όπως την συγκέντρωση που είχε γίνει στον πλάτανο, την ημέρα των εγκαινίων, για την ύδρευση του χωριού από την Νεράιδα. 
         Επίσης θα ήθελα να φανώ χρήσιμη, αν μου το ζητήσετε, για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα ωφελούσε, για την καλύτερη διαφήμιση του χωριού μας. Πάντως η δουλειά που έχετε κάνει για το χωριό μας, είναι εξαιρετική.   






........................................
          


Από:  dimopulosth@sch.gr                           

        
        Αγαπητή Λέτα, (έτσι σε λέει η Μάνα σου και γιομίζει το στόμα της)
        Ευχαριστώ για την  επικοινωνία και τα καλά σου λόγια στην  προσπάθειά μου ανίχνευσης της ιστορίας του χωριού μας. Ακόμα πιο πολύ σ’ ευχαριστώ για την επιθυμία σου να συμβάλλεις στην προσπάθεια αναπαράστασης του χιλιόχρονου Μπασταίικου παρελθόντος του χωριού μας.

           Χωρίς πολλά - πολλά λόγια και περιστροφές:
      
         1. Μπορείς, κι αν δεν σ’ αφήνει η δουλειά σου,  μπορείς να βάλεις τον πατέρα σου, που είναι από τους πιο επιμελείς που έχω γνωρίσει, να φωτογραφίσει ή φωτοτυπήσει όλα τα αρχεία της κοινότητας. Εκεί βρίσκεται η αληθινή ιστορία του χωριού. Ναντα ανεβάσουμε στο διαδίκτυο, για να γίνει κτήμα όλων των συχωριανών μας. Είμαι βέβαιος πως θα βρεις τον τρόπο να τον πείσεις. Θαντου κάνει καλό σαντονγκαταφέρεις ναντο κάνει. Άδεια για το σκοπό αυτό έχω πάρει από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και μπορούμε να την ανανεώσουμε. Αρχεία της κοινότητας υπάρχουν (Δημοτολόγια, Ληξιαρχικές πράξεις, Πραχτικά του κοινοτικού συμβουλίου, διάφορες Πράξεις της Διοίκησης, Νομαρχίας, Υπ. Εσωτερικών κι άλλα πολλά) και περιμένουν. Πρέπει να υπάρχουν: 1) στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού μας, 2) του Χιελιδονιού, 3) του Λατζογιού, 4) της Αρχ. Ολυμπίας και 5) της Νομαρχίας.

       2. Μπορείς να καταγράψεις σε βίντεο ή να ηχογραφήσεις  σκηνές χοργιάτικες. Να πάρεις συνεντεύξεις για τα παλιά από παλιές γυναίκες. Πως κάνανε το ‘να ή τ’ άλλο και γιατί κάνανε τούτο κι όχι τ’ άλλο!
      
      3. Παλιές φωτογραφίες ανθρώπων και πραγμάτων. Λένε πάρα πολλά οι φωτογραφίες. Πίσω από κάποιες φωτογραφίες απ’ τους αγώνες του Συλλόγου, φαίνονται τα πευκόφυτα  βουνά …
     
      4. Να γράψεις παλιές ιστορίες για το χωριό, π’ άκουσες κάποτε απ΄ τους δικούς σου ή άλλους. Ατόφιες όπως τις άκουσες και με τις Μπασταίικες λέξεις, χωρίς καμιά αλλαγή στην εκφορά τους. Δείγματα της Μπασταίικης γραφής έχει κι αυτό το γράμμα.     
       5. Πολλά, πάρα πολλά μπορείς κι αξίζει τογκόπο! Να καταγράψεις  ήθη κι έθιμα, τοπωνύμια, εκκλησιές κι εξωκλήσια, με τις εικόνες τους και τις ιστορίες τους …

       6. Οι φωτογραφίες που ζήτησες είναι ανεβασμένες στο διαδίκτυο. Έχω πολλές φωτογραφίες και βίντεο ακόμα ν’ ανεβάσω. Έχει τις δυσκολίες το ανέβασμα. Το εκπληκτικό εργαλείο του ιντερνέτ έχει ακόμα μεγάλη ανηφόρα  και δυσκολίες μπροστά του. Νιάνιαρο είναι ακόμα το μαύρο. Που θα πάει … Θα μεγαλώσει και θα πήξει το νιονιό του!
      
                                     Με την εκτίμησή μου
                                Δημόπουλος Γ. Θεόδωρος

  Υ.γ.   Μηγκξεγνάς πως έχεις 4 θείες Μπαστιωτοπούλες  και 3 θείους Μπαστιωτόπουλα, που τα ξέρουνε από πρώτο χιέρι και μπορούν και τα λένε τέλεια Μπασταίικα  … Αυτό πολύ μεταξύ μας: Για ν’ αποφύγεις τα φκιασίδια, ηχογράφησε και βιντεογράφησέ τους κρυφά. Μετά από καιρό θα σε λατρεύουν …
      




==============



-----Original Message-----
From: konstadina panoutsopoulou [mailto:panoukonst@gmail.com]
Sent: Monday, January 30, 2012 10:17 PM
To: dimopulosth@sch.gr
Subject:

      Κύριε Δημόπουλε,
στην περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας υπάρχει ένας οικισμός, που η παλιά του ονομασία ήταν Μπάστα.
      Πιο συγκεκριμένα ,μετά την απελευθέρωση του 1821 ,ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην τότε ακατοίκητη περιοχή, ποιμένες από το Βραχνι Καλαβρύτων.
      Η περιοχή αργότερα ονομάστηκε Βραχνέικα Ηλείας και άνηκε στην τότε κοινότητα Ρετούνης (Αρετή). Τα Βραχνέικα αποσπάστηκαν από την κοινότητα Ρετούνης και προσαρτήθηκαν στην κοινότητα  Ανδραβίδας με το δ,13/4/1935,ΦΕΚ 177/1935και με Π.Δ. που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 45Α/16/4/1984 Μετονομάστηκε σε Άγιος Γεώργιος.
      Πραγματικά κύριε Δημόπουλε έχω μπερδευτεί ,σε ποιο χωριό αναφαίρετε η απογραφή GRIMANI το 1700, σε ποιο ο Γεώργιος Παπανδρέου στο βιβλίο του «Η Ηλεία δια μέσου των αιώνων» και σε ποιο ο κύριος Κώστας Λούρμπας (Ο δήμος Μυρτουντίων και τα Λεχαινά).
       Θα σας παρακαλούσα πολύ επειδή βλέπω ότι έχετε ασχοληθεί αρκετά με το δικό σας χωριό, αν μπορούσατε να μου δώσετε κι εμένα κάποια στοιχεία, για να μπορέσω να μάθω περισσότερα και για το δικό μου.
        Ευχαριστώ πολύ!




........................................




Από: dimopulosth@sch.gr


     Κυρία Κωνσταντίνα Πανουτσοπούλου,
     Ευχαριστώ για την επικοινωνιακή ευγένεια από τη μεριά σου.          
     Εύχομαι καλά "ξεμπερδέματα". Κάπως έτσι "μπερδεύτηκα" κι εγώ με το δικό μου Μπάιστα. Λίγο πριν ασκήσω το αρχέγονο δικαίωμα, αυτό της τεμπελιάς,- μετά από πολλές 10ετίες φιλότιμης δουλειάς -, "έμπλεξα" με την ανίχνευση της χωροχρονικής ιστορίας των πραγματικών μου προγόνων. Ανθρώπων με μεράκια, ντέρτια και καημούς, κοινό γνώρισμα όλων των χωρικών του κόσμου, μαζί και των δικών σου "Μπασταίων". Ούτε λεπτό δε δικαιούνται οι φαντασιακές διηγήσεις απόκρυφων κωδίκων, δισκοπότηρων, μυστήριων και άλλων παραληρηματικών κατασκευών, από τους πραγματικούς ανθρώπους!
      Για το δικό σου Μπάιστα και τους δικούς σου Μπασταίους, εσύ θα μου πεις να το προσθέσω στο δικό μου www.mpasta.gr και στην ενότητα Ε. Υπάρχουνε κι άλλα Μπάστα ...
      Η απογραφή GRIMANI είναι προεπαναστατική και δεν αφορά το δικό σου Μπάστα. Το δικό σου, κατά πως γράφεις, είναι μετεπαναστικό. Το 1828, στην α' μετεπαναστατική καταγραφή, αναφέρονται δύο Μπάστα. Ένα στη Μεσσηνία, σήμερα με το όνομα Βάστα, και ένα στη Ηλεία, τώρα με το όνομα Κρυονέρι. Όλες οι λεπτομέρειες στις ιστοσελίδες των Μπασταίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη …
      Και κατά πως λέγαν οι δικοί μου, και είμαι βέβαιος και οι δικοί σου Μπασταίοι:
        «Καλά ξεμπερδέματα»
               Δημόπουλος Γ. Θεόδωρος

Υ.γ. Τα «Καλά ξεμπερδέματα» δικαιούνται όλοι, όλου του κόσμου οι ... Μπασταίοι και το αξίζουν πιότερο κι απ' τα φαντασιακά κατασκευάσματα, των που γράφουν κατά τσιέπης μεργιά. Δ.Θ.








======================


From:e-mail: panagopoulos@ellinika.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
12ο χλμ.ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ.2102853700-Faχ:2102853777 
www.ellinika.gr


         Αγαπητέ Θόδωρε..!
         Μπράβο...! Σπουδαία δουλειά...... μεγάλος κόπος .... πολλές ώρες εργασίας...!
         Όλα τα κείμενα και οι αναφορές τέλειες....!
Ιδιαίτερα το Λεξικό των Μπασταίων, (προσωπική άποψη) κλέβει το ενδιαφέρον κι όσο μακριά να βρίσκεσαι, έχεις την αίσθηση ότι είσαι εκεί. Στο χωριό.
          Γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα ότι "Τα γραπτά μένουν ενώ τα λόγια πέφτουν" Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά θα είναι ξεχωριστή παρακαταθήκη στους μεταγενέστερους.
         Δε χρειάζεται να παροτρύνω ή να κάνω υποδείξεις για το αν πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια από την πλευρά σου, γιατί πιστεύω είσαι ο πιο κατάλληλος να το κάνεις.
         Συνέχισε με καινούργιες και πιο συχνές καταχωρήσεις, έτσι απλά, για να χορταίνουμε την απουσία μας (από το χωριό μας) και να ποτίζεις για να μη ξεραθεί η μνήμη μας, για τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

Με εκτίμηση
Παναγόπουλος Γεώργιος
Σύμβουλος Ακινήτων
e-mail: panagopoulos@ellinika.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
12ο χλμ.ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ.2102853700-Faχ:2102853777 
www.ellinika.gr

........................................


Από: dimopulosth@sch.gr
        


          Φίλτατε Γιώργο,
          Μετά από «ογρομήντα(!) τόσα χρόνια φιλότιμης δουλειάς, έχω επιλέξει, ν’ ασκήσω το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό της τεμπελιάς. Η άσκηση αυτού του δικαιώματος δεν επιτρέπει ασυνέπειες και τέτοια. Όμως θα μπω στο επικίνδυνο καθήκον να απαντήσω στο γράμμα σου!
           Κανένας δεν δυσαρεστείται από έντιμα καλά λόγια, σαν τα δικά σου.
Πέρα από τις ακαδημαϊκά ψυχρές ή γλυκερές αναφορές δόκιμων και μη που ασχολήθηκαν με το Χωριό, προσπαθώ να πλησιάσω την «ψυχή» του. Τη ζωτική δύναμη, που το ’κανε να υπάρχει και τώρα το εγκαταλείπει. Η «μαύρη τρύπα» έχει ρουφήξει την ομορφιά του.
          Ένας μόνο γέρος με ένα σκυλί παρέα, δεν είναι πια χωριό ... Είναι η θλίψη από το απομεινάρι.
          Το άρωμα του πρωτόγονου τρόπου ζωής χάνεται. Η μαρτυρία των που ζήσανε και τους δυο τρόπους ζωής, πρωτόγονο και σύγχρονο, οφείλουν τον πρέποντα επιμνημόσυνο.
           Σαν η παλιά φαγούρα για δουλειά φουντώσει, θα σου κάνω το ... χατίρι, αφού έχω ξεχάσει το σκάψιμο και μπορεί να κάνω ... καμία ζημιά και δεν θέλω να τ’ ακούσω από τον Κώστα, το σέμπρο μου.

                                                       Φιλικά 
                                              Θόδωρος Δημόπουλος

             Υ.Γ. Αν ασχολείσαι με την κατασκευή ιστοσελίδων και μπορείς να αναλάβεις την ιστοσελίδα www.mpasta.gr τηλεφώνησέ μου στο 6945201415 



==============




From:e-mail: panagopoulos@ellinika.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
12ο χλμ.ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ.2102853700-Faχ:2102853777 
www.ellinika.gr

             
Αγαπητέ Θόδωρε,
Ανταποδίδω τις ευχές για ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και                    ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ 2009.
        Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η άσκηση του ύψιστου δικαιώματος της τεμπελιάς, (από την πλευρά σου) χωρίς ασυνέπειες στην εφαρμογή του.
        Ελπίζω και στο φούντωμα της φαγούρας για δουλειά να φουντώσει γρήγορα, αν και όταν και εφόσον εσύ κρίνεις, χωρίς να σε διακατέχει το άγχος της υποχρέωσης και σε δικό σου ελεύθερο χρόνο ανακλαδίσματος, να επιστρέφεις, όπως ο ηθικός αυτουργός στον τόπο του εγκλήματος. Στα  "Έργα και ημέρες Μπασταίων".

                                           Με εκτίμηση
                                      Παναγόπουλος Γεώργιος

 Υ.Γ. Δεν ασχολούμαι με ιστοσελίδες. Το αντικείμενο της δουλειάς μου θα το βρεις αν ανοίξεις το site: www.ellinika.gr. Έχω ανοίξει Μεσιτικό Γραφείο Ακινήτων και δραστηριοποιούμαι στην περιοχή Γέρακα και Γλυκά Νερά.


........................................

Από: dimopulosth@sch.gr

          Γιώργο,
          .... Κι όμως μπορείς να συμβάλλεις.
         Έβλεπα το e mail σου και ... σ’ ένα διάλειμμα για να ξεκουραστώ - θέλει, βλέπεις, και η τεμπελιά ξεκούραση-, είπα να σου πω δυο πράγματα, που μπορείς να τα φορτωθείς και συ, για να ξαποστάσω κι εγώ μαύρος! Εκεί στη δουλειά, μπορείς, σαν θυμηθείς κάποια ιστορία, κάποια λέξη, φράση, ακόμα και γκριμάτσα του Μπασταίου μαμπάκη ή μάνας σου, να την καταγράψεις, για να διασωθεί. Μόνο σαν γράψεις κάτι μένει. Scripta manent , κατά πως λένε και οι περιγραμμάτου.

                                      Με εκτίμηση
                               Θόδωρος Δημόπουλος





==============



From:e-mail: panagopoulos@ellinika.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
12ο χλμ.ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ.2102853700-Faχ:2102853777 
www.ellinika.gr

     

      Αγαπητέ Θόδωρε,

      Σπουδαία δουλειά..!
     Ασκώντας «το ύψιστο δικαίωμα της τεμπελιάς», όπως λες κι ο ίδιος, συνταξιούχος πια, ταυτόχρονα έχεις προσφέρει στον τόπο σου, αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Σπουδαία παρακαταθήκη για τις τωρινές και επόμενες γενιές. 
       Σκεφτείτε και να δούλευε... ( γιατί αυτό θέλει δουλειά και πολύ…. χρόνο). Προσωπικά θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, αφενός για τη σύλληψη της καινοτόμου ιδέας και αφετέρου της υλοποίησής της.
Συνέχισε να μας ταξιδεύεις στον τόπο μας..., με περισσότερα Μπασταίικα..!

                                         Με εκτίμηση
                                 Παναγόπουλος Γεώργιος


........................................



Από: dimopulosth@sch.gr
          
           

           Αγαπητέ μου Γιώργο,
           Ευτυχισμένο το 2010, καλές δουλειές κι ό,τι επιθυμείς συ και η οικογένειά σου.
            Σαν γύρισα ’πό το χωριό, βρήκα το πιο πάνω γράμμα σου και … θυμήθηκα να σου θυμίσω κάτι που ζήτησα και στην τελευταία Γεν. Συνέλευση, για τη συμβολή όλων στην προσπάθεια να ιχνηλατήσουμε τα «έργα και ημέρες» των Μπασταίων προγόνων μας. Σ’ αυτή τη Γ.Σ. του Συλλόγου προέδρευες εσύ, αν το θυμάσαι. Ακόμα σου θυμίζω κάτι που σου έχω ζητήσει σε προηγούμενο γραφτό. Σου ’γραφα:
            ".... σ’ ένα διάλειμμα για να ξεκουραστώ - θέλει, βλέπεις, και η τεμπελιά ξεκούραση-, είπα να σου πω δυο πράγματα, που μπορείς να τα φορτωθείς και συ, για να ξαποστάσω κι ‘γώ μαύρος! Εκεί στη δουλειά, μπορείς, σαν θυμηθείς κάποια ιστορία, κάποια λέξη, φράση, ακόμα και γκριμάτσα του Μπασταίου μαμπάκη ή μάνας σου, να την καταγράψεις για να διασωθεί. Μόνο σαν γράψεις κάτι μένει. Scripta manent κατά πως λένε και οι περιγραμμάτου."

                                           Με την εκτίμησή μου
                                           Θόδωρος Δημόπουλος



==============

         Γ. Παναγιωτόπουλος, Αύγουστος 2009

      Σημείωση για την Καλολετσή.( Από τη Βικιπαιδεια)
       Όσον αφορά τη Καλολετσή τα παραπάνω είναι ψευδή και δεν ισχύουν. Εχοντας άμεση γνώση της ιστορίας της Καλολετσής (αφού έχω γεννηθεί εκεί) και μετά από συζήτηση με τους γέροντες του χωριού (ηλικίας πάνω από 90 χρονών) γνωρίζω ότι δεν υπήρχαν αρβανίτες. Οι κάτοικοι μιλούσαν Ελληνικά και μόνον Ελληνικά (βλ. και σχετικό διήγημα του Τάκη Δόξα "Η Όμορφη της Άβουρας"). Είναι προφανές οτι ο συγγραφέας του παραπάνω κειμένου δεν έκανε το στοιχειώδη κόπο να ελέγξει την αλήθεια των ισχυρισμών τρίτων πηγών. [Γ. Παναγιωτόπουλος, Αύγουστος 2009]

..................


Θ. Δημόπουλος, εκπαιδευτικός
              Aπάντηση στo: "Σημείωση για την Καλολετσή".
          Η απάντηση στην παραπάνω σημείωση βρίσκεται στην παραπομπή με αρ.2 του κειμένου που σχολιάζει ο κ. Γ. Παναγιωτόπουλος. Αντιγράφουμε την υποσημείωση: (Σημ.2 Γ. Παπανδρέου Δ. Φ. Γυμνασιάρχου : «Η Ηλεία δια μέσου των αιώνων» , 1924 σελ. 34 και 340). Και στη σελ. 326 του ίδιου διδάκτορα της φιλολογίας διαβάζουμε: "... μόνο 4 χωριά είναι αλβανόφωνα, η Κώμη εν Βουπρασίω και εν ταις ΝΔ παραφυάσι της Φολόης η Καλολετσή (τώρα Νεράιδα), αι Μηλεαί και το Μπάστα" . Αλλά και στη σελ. 340 γράφει: "... 10.000 Αλβανοί ορθόδοξοι αποτελέσαντες ως επί το πλείστον ίδιους συνοικισμούς, εν Ηλεία δε τοιούτοι συνέστησαν εν Λάλα, Μηλεαίς, Καλολετσή, Μπάστα, Κώμη και ίσως αλλαχού." Βέβαια πολλοί ιστορικοί ταυτίζουν τους Αλβανούς με τους Αρβανίτες. Οι Μπασταίοι μιλούσαν για Αλβανούς Λαλαίους και Αρβανίτες Μπασταίους, Καλολετσιάνους, κ.λ.π. Οι Λαλαίοι Αλβανοί δεν ήταν ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά μωαμεθανοί. Οι Μπασταίοι Αρβανίτες ήσαν, βέβαια, ορθόδοξοι χριστιανοί. Παραπάνω και από βέβαιο είναι πως στα τελευταία 3 από τα 4 χωριά μιλούσαν τα Αρβανίτικα κι όχι τα Αλβανικά. Ο καθηγητής Κ.Ν. Ηλιόπουλος στο "ΤΟΠΩΝΥΜΙΚΟΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ" σελ.169 βεβαιώνει πως οι παπούδες των παπούδων του κ. Γ. Παναγιωτόπουλου μιλούσαν Αρβανίτικα. Λέει λοιπόν : "Μόνον τριών ηλειακών χωρίων (Μπά(ι)στα, Καλολετσή(τώρα Νεράιδα), και Μηλιές), εξ όσων όσων επεσκέφθημεν, οι λίαν προβεβηκυίας ηλικίας(10ετία του 1940) κάτοικοι έχουσιν αμυδράς αναμνήσεις της Αλβανικής γλώσσης, την οποίαν, ως με διεβεβαίωσαν ωμίλουν καλώς οι Πατέρες αυτών". Τα παιδιά των Μπασταίων, Καλολετσιάνων, κ.λ.π. δεν μίλισαν ποτέ τους Αρβανίτικα. Και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι αυτό... Και βέβαια οι Αρβανίτες ήσαν Έλληνες και είχαν Ελληνική συνείδηση, όπως οι Κρήτες, οι Τσάκωνες, οι Λάκωνες κ.λ.π. Αρβανίτες ήσαν σχεδόν όλοι οι πασίγνωστοι καπεταναίοι του '21, όπως ο Κολοκοτρώνης, Μπότσαρης, Τζαβέλλας, κ.ά. Αλλά και πλήθος άλλων ερευνητών διαψεύδουν τον κ.Γ. Παναγιωτόπουλο. Όπως οι Κ. Μπίρης: "ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ οι Δωριείς του νεώτερου ελληνισμού ", Α. Κόλλιας: "ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ και καταγωγή των ελλήνων", κ.ά. Ακόμα, μπορεί ο ενδιαφρόμενος να βρει πολλά στοιχεία και στην ιστοσελίδα www.mpasta.gr, από όπου και η Βικιπαίδεια έχει πάρει το άρθρο της και στο σύνδεσμο Μπασταίικα. Ο Τ. Δόξας είναι λογοτέχνης και όχι Ιστοτικός ερευνητής.(Θ. Δημόπουλος, εκπαιδευτικός).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου